Sapanca Turizminin Geleceği Onlara Emanet
Sapanca, Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip bölgesi olan Marmara Bölgesi sınırları içerisindedir. Yüzölçümü 14 km², denizden yüksekliği 36 m’dir. Sapanca, Sakarya ilinin yüzölçümü açısından en küçük ilçesi olsa da nüfus yoğunluğu oldukça fazladır. Sapanca konumu gereği ulaşılabilirliği yüksek bir destinasyondur. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Sakarya illerine yakındır ve TEM Otobanı, E-5 Karayolu ve D-100 Karayolu güzergâhındadır. Sapanca destinasyonu, Sabiha Gökçen Havaalanına 1-1.5 saat ve Kocaeli Cengiz Topel Havaalanına yaklaşık 30 dakika mesafede, hızlı tren ve banliyö tren güzergahları üzerindedir. İlçenin 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 44.001 kişidir. İlçenin nüfusu yaz aylarında önemli oranda artış göstermektedir.
1990’lı yıllarda küçük bir ilçe olan Sapanca, doğal güzellikleri ve Adapazarı-İzmit-İstanbul yol güzergâhında bulunması nedeniyle de yüzölçümüne göre ciddi bir nüfusa ulaştı. Bu yıllarda ilçede yoğun bir ikincil konut (villa) yapılaşması başladı. İkincil konut yapılaşması ve otel yatırımlarının ilçe ekonomisine maximum ancak yerel halkın refah seviyesine minimum düzeyde etki ettiği görülmektedir.
Ancak, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, tüm endüstrilerde olduğu gibi turizm endüstrisinde de köklü değişikliklere yol açtı. Hijyenden endişe duyanlar ve şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için Villa ve Bungalov tipi evler ideal seçim oldu. Ayrıca ulaşım kolaylığı, Samanlı dağlarının doğal güzellikleri ve Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarası, kalabalıktan uzakta ve sevdikleri ile güvenli ve huzurlu bir şekilde baş başa olabilme imkânı vermesi ile Villa ve Bungalov tipi butik işletmeler, tatil yapmak isteyenlerin tercihlerini etkileyen diğer bir unsur oldu. Değişen turizm tercihleri ise yerel halkın refah seviyesini olumlu olarak etkiledi.
2012-2016 yılları arasında Sapanca’da konaklama yapan yabancı turist sayısı 91.490, yerli turist sayısı 420.285 toplamda ise 511.775 oldu. Turizmin hızlı şekilde gelişmesi ve artan konaklama ihtiyacı Sapanca’da Villa ve Bungalov tipi butik konaklama türünde 755’ten fazla işletmenin, 1.200 civarında bungalov tipi yapının oluşmasını beraberinde getirdi.
Sadece Villa ve Bungalov tipi butik konaklama sayesinde ulaşılan 4.000 yatak kapasitesi Sapanca halkı için istihdam, ekonomik gelir, misafirler ile yerel halk arasındaki kültürel etkileşim, atıl toprakların değerlendirilmesi ve özellikle Sapanca ilçesinin ulusal ve uluslararası imajı açısından pozitif sonuçları da beraberinde getirdi.
Ancak kontrolsüz ve hızlı büyüme ekoloji, çevre, altyapı, eğitim, sağlık, güvenlik gibi alanlarda bir dizi sorunlara da sebep olmadı değil. Bununla beraber Sapanca’yı, doğayı, yerel halkı tanımayan, toplumsal ve hukuksal değerlerden uzak bazı yabancı yatırımcıların
doğaya zarar vermesine, sanal dolandırıcıların turizm işletmelerini ve misafirleri dolandırmasına, en önemlisi de Sapanca ilçesindeki turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürmesine da yol açtı.
Bu sebep ve ihtiyaçlardan dolayı Sapanca ilçe sınırları içerisinde yer alan Villa ve Bungalov işletmelerin; güçlü ve etkin bir şekilde temsiline, eğitim, gelişim, etkinlik, şeffaflık, yenilikçilik, çevreye duyarlılık ve sosyal sorumluluk, kültürel ve etik değerler ile yerel turizmin sesi olmak, kurumlar ile turizm işletmeleri arasında iletişim kurarak hizmet kalitesini yükseltip sürdürülebilir kılmak, sektörde hizmet verenlerin eğitim kalitesini artırmak, yerel halkı bilinçlendirmek ve Sapanca’nın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını sağlamak için “Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU)” kuruldu.
SAVİBU, üstlendiği kurumsal sorumlulukların yanı sıra turizm hareketlerinin yoğunlaştığı dönemlerde trafik, gürültü kirliliği, orman alanlarının tahribi, yol, sahil ve plajlarda kirlenme, turistlerin oluşturduğu kalabalıklar, hava kirliliği vb. hususlara bağlı olarak ortaya çıkan
çevresel problemlerin önlenmesi amacıyla da elini taşın altına koyan sivil toplum kuruluşudur. SAVİBU’ya üye her bir işletme Sapanca’ya gelen misafiri ilk karşılayan, onlarla bire bir ilgilenip zaman geçiren bu toprakların birer parçasıdır.
Sapanca Villa ve Bungalov İşletmecileri Derneği (SAVİBU), Rüstem Paşa Mahallesi Rüstem Paşa Caddesi Gel-Gör İş Merkezi No:4/2 Sapanca adresinde Ali Safa ALAÇAM başkanlığında faaliyetlerini sürdürmektedir.
SAVİBU ile Kurumlar Arası İlişkiler
Sapanca doğal güzellikleri ve turizm çekicilikleri ile ülkemizin gözbebeği cazibe merkezlerinden biridir. SAVİBU; bölgenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli özenin gösterilmesi, paydaşların görüşleri doğrultusunda “Sapanca Sürdürülebilir Turizm Master Planının” hazırlanıp uygulanmasını ilçe açısından oldukça önemli ve vazgeçilmez görmektedir. Villa ve Bungalov işletmelerinde yasal mevzuat hükümlerinin dışına çıkılmaması, ülkemiz ve bölge açısından hassas orman alanlarının yer aldığı bölgelerin etkin olarak korunması da SAVİBU için önem arz etmektedir.
Ayrıca Sapanca’daki turizm alanları üzerindeki baskılar, hassas alanların gün geçtikçe bozulmasına sebep olmaktadır. Ekonomik nedenlerle tahribatlar görmezden gelinse de bu bozulmanın maliyetini tüm insanlığın ödeyeceğini öngören SAVİBU Sakarya Valiliği,
Sapanca Kaymakamlığı, Sapanca Belediyesi, Sapanca İlçe Emniyet Müdürlüğü, Üniversiteler, Esnaf Odaları ve diğer Sivil Toplum kuruluşları gibi tüm kurumsal paydaşlarla iletişim kurmaktadır.
SAVİBU Eğitim Faaliyetleri
SAVİBU; turizm hizmet kalitesini arttırmak, yerel halkı bilinçlendirmek ve turizmin sürdürülebilirliği için paydaşları ile imzaladıkları protokoller sayesinde eğitim faaliyetleri düzenlemektedir.
Bungalov ve pansiyon işletmeciliği kuruluşu ve işleyişi, Bungalov turizminin yerli-yabancı örnekleri ve sürdürülebilirliği, temel turizm bilgisi, turizm ürünleri hakkında temel bilgiler, turizmde dijitalleşme hareketleri, turizmde imaj geliştirme, turizm alanlarının çevresel etkileri, turizm işletmelerinin kimlik bildirme zorunluluğu, turizm-çevre ilişkisi ve sürdürülebilirlik, turizm işletmelerin SGK-Vergi Dairesi ile ilgili iş ve işlemleri, güvenlik ve asayişe yönelik konular, konuk kaydı tutma ve yasal gereklilikler, işletme muhasebesinde kullanılan belgeler, tarım arazilerinin korunması, yangın güvenliği açısından alınacak tedbirler, su tüketimi ve çevre bilinci, gıda güvenliği ve hijyen, havuz temizliği ile havuz suyu analizi, kat hizmetleri, hijyen, ara eleman ihtiyacını karşılayacak sertifika programları, personel motivasyonu ve misafir ile ilişkisi, yukarı ve çapraz satışlar eğitimi bunlardan bazılarıdır.
SAVİBU Teyit Merkezi
Alışverişten eğitime, iletişimden eğlenceye, ekonomiden iş yaşamına kadar pek çok konuda internetten destek alarak hayatımızı kolaylaştırıyoruz. Ancak ne yazık ki internet, sadece iyi niyetli ve olumlu amaçlar için kullanılmıyor.
Kendini bungalov işletmesi olarak tanıtıp internet üzerinde sahte ilanlarla dolandırıcılık yapan kişiler sık sık gündem oluyor. Sanal dolandırıcılar Sapanca‘da özellikle bungalov işletmeleri için ciddi tehdit haline geldi. Bu durum tatilini Sapanca’da geçirmek isteyen misafirler ile ilçemizdeki Villa ve Bungalov işletmelerini ekonomik zarara uğratmakla kalmıyor; Sapanca’nın itibarının zedelenmesine de sebep oluyor.
SAVİBU; sanal dolandırıcılığın önlenebilmesi için kurduğu sosyal medya hesabı (https://instagram.com/savibuorg) ve 0530 946 90 54 numaralı Whatsapp hattı ile Teyit Merkezi oluşturdu. Her gün Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasından 300 den fazla müşteri rezervasyon yapmak istedikleri Villa ve Bungalov işletme bilgilerini SAVİBU tarafından oluşturulan platformlara göndermektedir. SAVİBU Teyit Merkezi yaptıkları değerlendirme sonuçlarını müşteri ile paylaşmakta, dernek üyeleri için de kefil olmaktadır. Müşteriler tarafından gönderilen ve SAVİBU tarafından değerlendirilen işletmelerin ne yazık ki %90’ın dan fazlasının sahte sosyal medya hesapları olduğu anlaşıldığında yapılan teyit işlemlerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu sayede her gün önlenebilen olası dolandırıcılık sayısı ortalama 250 civarındadır. Sanal dolandırıcıların hesaplarına gönderilen sahte rezervasyon başına alınan ödeme miktarı 500₺ ile 11.000₺ arasında değişmektedir.
SAVİBU; kurduğu teyit merkezi ile hem Sapanca’ya gelecek misafirlerin hem de Sapanca’daki Villa ve Bungalov işletmelerinin mağdur olmasını engellemektedir.
SAVİBU Üyelik Hizmeti
Sapanca’daki Villa ve Bungalov İşletmelerinin SAVİBU derneğine üye olması halen yaşanan mağduriyetlerin önlenebilmesi için önem arz etmektedir.
Sapanca Belediyesinden alınacak işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı ile dernek binasından temin edilecek üyelik formunun doldurulması SAVİBU üyesi olmak için yeterlidir. Müracaatların incelenip yönetim kurulundan alınacak onay ile işletmeniz SAVİBU üyesi olabilir.
SAVİBU için Sapanca’daki her bir Villa ve Bungalov işletmesi aidiyet zincirinin bir halkasıdır.